nakup rabljenega kladiva

Nakup rabljenega hidravličnega kladiva

Večkrat se znajdemo pred situacijo, ko določenega dela ne moremo opraviti zgolj z našo obstoječo standardno opremo (priključki), ampak smo primorani v nakup hidravličnega kladiva. Ker je nabava novega kladiva kar velik strošek v primerjavi z nakupom novega bagra, večkrat kupimo tudi rabljeno kladivo. Nakup rabljenega kladiva je kar velik rizik, predvsem zaradi dejstva, da nikoli nimamo vpogleda v stanje bata in cilindra, zato vam v spodnjem besedilu svetujemo,na kaj moramo biti pozorni ko kupujemo rabljeno kladivo.

Najbolje je seveda oceniti kladivo, ko ga montiramo na stroj in ga uporabljamo, vendar je največkrat tako, da je bil bager že prodan ali je trenutno na drugi lokaciji.

Poglejmo si nekaj točk, ki nam pomagajo pri nakupu rabljenega kladiva.

Preden gremo na ogled se pozanimajmo o kladivu (znamka, model, dobava rezervnih delov, špice,…).

ŠPICA

Natančno je treba pregledati obrabo špice. Izmerite fi ter primerjajte s fijem nove špice (te informacije dobite v našem podjetju). Pozanimajte se tudi o ceni ter dobavi nove špice.

PREDNJA PUŠA

Prednja puša prenaša in vodi špico. Slika številka 1 nam prikazuje mero med špico in pušo. Dopustna mera je 10 mm, v nasprotnem primeru je potrebna nova puša. Zelo pomembno pri rabljenem kladivu je da je puša nadomestljiva.

CEVI IN PRIKLJUČKI

Preverite cevi in zunanje priključke. Preverite morebitne madeže olja okoli prednje puše. Če so madeži vidni lahko takoj računamo na strošek zamenjave komplet tesnil okrog cilindra.

JEDRO IN OHIŠJE

Na ohišju poiščimo tablico s serijsko številko in oznako modela ter znamko kladiva, ki jo bomo pri naročanju rezervnih delov.

Preverimo vse glavne vijake, ki držijo jedro v ohišju (slika št. 2). Ti vijaki so narejeni iz specialnega jekla in so kar dragi. Ti vijaki morajo biti pravilno in točno določeno zategnjeni. Dobro preverite morebitne poškodbe na luknjah kjer se pričvrsti priključna plošča.

Na koncu preračunajte vse stroške, ki bi jih imeli s popravilom rabljenega kladiva (rezervni deli, čas za popravilo,…) ter odštejte to od cene novega. Tako boste dobili ceno za rabljeno kladivo. Na koncu bi radi poudarili, da je nakup rabljenega kladiva velik rizik, predvsem zaradi dejstva, da nikoli nimamo vpogleda v stanje bata in cilindra, ki pa sta najdražja dela kladiva. Če prodajalec zahteva za kladivo res visoko ceno, naj to potrdi z garancijskim obdobjem (navadno je to 3 ali 6 mesecev).

 

HM 185 nakup rabljenega kladiva

 

 

 

 

 

 

Vir: adriabager.com

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja