guma

Goodyear je uradno proizvajalec največje gume na svetu

Ameriško gumarsko podjetje Goodyear, ki je eden največjih proizvajalcev gum na svetu za različna področja uporabe je izdelalo trenutno največjo gumo na svetu. Ta ima oznako RM-4A in je namenjena za uporabo na največjih strojih za zemeljska in rudarska dela v premogovnikih, rudnikih in kamnolomih po celem svetu, kjer se kopljejo zlato, diamanti in predvsem bakrova ruda.

Gumo so izdelali v tovarni v ameriškem Kansasu in je primerna za uporabo na platiščih premera 63 palcev saj meri v premeru kar vrtoglavih 4,023m. Sama guma je težka 5,4 tone in je skonstruirana za maksimalen prevoz do 100 ton tovora pri najvišji hitrosti 50 km/h. Guma, katere ogrodje in pasovi so jekleni je izdelana z uporabo najsodobnejše in izredno natančne opreme za proizvodnjo gum. Pri njenem razvoju je Goodyear uporabil najnaprednejša orodja za računalniško simulacijo, poleg tega pa je vse čas intenzivno sodeloval tudi s proizvajalci originalne opreme.

Z namenom, da bi omogočala kar največjo zmogljivost, pnevmatika vsebuje posebno Goodyearovo ‘hladno’ zmes za tekalno plast, t. i. CycleMax, in središčne kanale, ki se med seboj prepletajo ter tako zagotavljajo večjo stabilnost in dodatno sproščanje toplote. K njenemu boljšemu oprijemu pripomorejo tudi neusmerjeni kanali pod ostrim kotom, medtem ko valoviti rob bočnice preprečuje prekomerno segrevanje. Ta 63-palčna guma je na voljo v dveh dimenzijah (53/80R63 in 59/80R63), treh različicah zmesi in dveh debelinah tekalne plasti (E3 in E4) ter tako skupaj ponuja kar 12 različnih možnosti uporabe.


guma2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika: Trenutno največja guma na svetu GOODYEAR RM-4A

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja